Bydlení v háji

27. 01. 2020 11:21:01
Nic člověka nepobaví tolik jako reklamní billboardy na novostavby. Zvlášť když lákají na nákup bytu v místech, která dobře znáte.

Ráda bych podotkla, že bydlím v Praze. Původně byla naše čtvrť samostatná vesnice daleko za hlavním městem, které ji však postupem času pohltilo. Metro až k nám ovšem nejezdí.

Pár ulic za naším domem rostou novostavby jako houby po dešti a s nimi tu roste i reklama na nové kvalitní bydlení. Nestačím se divit. Prý žiji v širším centru. Inu dobrá. Jsem ochotna připustit, že když se mimo dopravní špičku hodně snažím, dojedu na Václavské náměstí i za pětatřicet minut.

Žijte na úrovni v objetí přírody! hlásí u nás na mimoúrovňové křižovatce obří billboard, který znázorňuje jakousi skandinávskou krajinu v mlze. A skutečně po pár minutách zkoumání tohoto monstrózního naturálního výjevu poznávám náš mini parčík mezi Ústřední a Černokosteleckou.

Autor fotografie si zřejmě musel lehnout na břicho do křoví za obchodním domem, aby takový záběr pořídil. Kdyby "skandinávská" mlha stoupla, odkryla by stěnu Lidlu. Kdyby pohnul rukou o pouhý centimetr, mohl zachytit pěkný stupeň číslo čtyři směrem do centra. Kdyby si stoupl, bylo by zjevné, že obří stromy měří sotva dva metry. Klobouk dolů nad jeho prací ve fotoshopu.

Na webu se nový stavební projekt dokonce honosí titulem Rezidence ve vlastním borovém háji. A já se pravdu snažila! Poctivě jsem u nás hledala háj. A vězte, že na pomezí Jižní spojky a Průmyslové to nebylo nic snadného.

Nicméně ano, máme tu pár stromů, které v jednom místě dokonce vzdáleně připomínají remízek, a nesmím opomenout kraťoučkou alej pro pejskaře. Háj jsem však při největší snaze neobjevila. Ale možná mám jako rodilý Jihočech poněkud upjaté představy o množství dřevin na metr čtvereční...

Největší oříšek však pro mne bylo avizované Bydlení u jezera, protože u nás máme jen malou stoku vedoucí okrajem vesnice. Chvíli jsem váhala, zda autor propagačních materiálů nestudoval historické prameny, které udávají, že uprostřed naší obce v 18. století bývaly mokřady. Dnes v těch místech stojí radnice a nepočítám-li zahradní bazény, nemůže být u nás o nějakém koupání řeč.

Pátrala jsem a na leteckém snímku obce jsem vskutku půl kilometru za naší čtvrtí, kousek od valu obrostlého travou, objevila retenční nádrž, která vznikla v osmdesátých letech. A mám ho, jezero!

Vše je tedy v pořádku a vůbec nejsme obětí reklamy, žijeme v objetí přírody nedaleko retenční nádrže a za svitu neonových panelů obchodního centra můžeme pozorovat stoupající dým ze spalovny Malešice. Cvrkot Jižní spojky vzdáleně připomíná cikády. Bydlíme na úrovni. Bydlíme v háji...

Autor: Barbora Večeřová | pondělí 27.1.2020 11:21 | karma článku: 34.28 | přečteno: 1318x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1021


Barbora Černohlávková- Večeřová (39)

-nakladatelství Ikar jí vydalo soubor humoristických fejetonů MŮJ ROK S INŽENÝREM.

-zakončila germanistiku na FF UK diplomovou prací na téma absurdní divadlo. Proto nyní pracuje ve školství a zdravotnictví. Je potomkem Karolíny Světlé a má dvě tmavovlasé děti. Píše fejetony, povídky a scénáře. Ráda dlouho snídá.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...